Dimitri Mitropoulos – “Un Poème triste” (1912) for piano

“Un Poème triste” (1912) for piano
by Dimitri Mitropoulos
Piano: Theodore Tzovanakis
Athens Conservatoire, “Aris Garoufalis” Concert Hall
Live performance, June 2019
Sound engineer: Thanos Bikos
Director: Photis Michael

An homage to Dimitri Mitropoulos (1896-1960) for the 60th anniversary of his death
(Ακολουθεί το κείμενο στα Ελληνικά)
The manuscript of Poème triste was given to Theodore Tzovanakis by conductor, violinist and researcher Christos Kolovos, who obtained it from the archive of Jacques Marsick, grandson of Armand Marsick, who was Mitropoulos’ teacher in composition and conducting in Athens Conservatoire. This work is Mitropoulos’ first composition for solo piano, as it dates back to 1912, when sixteen-year-old Mitropoulos was studying with Armand Marsick. Poème triste is dedicated to his teacher’s wife, Paola Sampieri Marsick, since it was written on the occasion of her father’s death. The first performance was given by Theodore Tzovanakis on March 10, 2014, at the State Conservatory of Thessaloniki, at the tenth “Greek Musical Celebrations”.

Special thanks are due to Jacques Marsick for his kind permission to perform this piece.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο (1896-1960) για τα εξήντα χρόνια από τον θάνατό του
Το χειρόγραφο του Poème triste έφτασε στα χέρια του Θοδωρή Τζοβανάκη από τον μαέστρο, βιολιστή και ερευνητή Χρήστο Κολοβό, ο οποίος το ανέσυρε από το αρχείο του Ζακ Μαρσίκ, εγγονού του Αρμάνδου Μαρσίκ που ήταν ο δάσκαλος σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας του Δημήτρη Μητρόπουλου στο Ωδείο Αθηνών. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη σύνθεση του Μητρόπουλου για σόλο πιάνο, καθώς χρονολογείται στο 1912, όταν ο δεκαεξάχρονος τότε Μητρόπουλος σπούδαζε με τον Αρμάνδο Μαρσίκ. Το Poème triste είναι αφιερωμένο στη γυναίκα του δασκάλου του, την Πάολα Σαμπιέρι Μαρσίκ, μιας και γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του πατέρα της. Η πρώτη εκτέλεση δόθηκε από τον Θοδωρή Τζοβανάκη στις 10 Μαρτίου 2014, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στις δέκατες «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές».

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Ζακ Μαρσίκ για την άδεια εκτέλεσης του έργου.

Un Poème triste (1912) για πιάνο
του Δημήτρη Μητρόπουλου
Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης
Ωδείο Αθηνών, αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”
Ζωντανή εκτέλεση, Ιούνιος 2019
Ηχοληψία: Θάνος Μπίκος
Σκηνοθεσία: Φώτης Μιχαήλ

Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης | Lonely miniatures of Spring |GNO online festival

 

Ένα πρόγραμμα με οκτώ ευαίσθητες μικρογραφίες για πιάνο διαμόρφωσε ο γνωστός πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

Περιλαμβάνει ένα από τα 24 κομμάτια του Παιδικού άλμπουμ το οποίο συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι κατά το πρότυπο ανάλογων έργων του Σούμαν, δύο τραγούδια του Σούμπερτ σε μεταγραφές του Λιστ από τους κύκλους Η ωραία μυλωνού και Το χειμωνιάτικο ταξίδι αντίστοιχα, τα «Τρία βότανα της Μεσογείου» από το έργο Μεσόγειος έρημος του Γιώργου Κουμεντάκη και τη διασημότατη «Άρια στη χορδή του σολ», όπως λέγεται ευρέως η μεταγραφή του β΄ μέρους από την 3η Σουίτα σε ρε μείζονα BWV 1068 του Μπαχ.

Στην άδεια σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος ο Θοδωρής Τζοβανάκης ερμηνεύει τις μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης, καθώς η κάμερα διασχίζει τους άδειους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Αυτό το κενό θα το γεμίσουμε από την αρχή. Βήμα βήμα, νότα νότα, φράση φράση, με την καρδιά και το μυαλό μας, με μουσική. Πολλή μουσική. Ανθισμένη. Μια έξοδος στην άνοιξη, μια έξοδος στη ζωή, μαζί», αναφέρει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Έργα Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ / Λιστ, Κουμεντάκη, Μπαχ
Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης
Αφήγηση Γιώργος Κουμεντάκης

Το βίντεο θα παραμείνει online έως 17/6

 

1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ ΕΛΣ Έξοδος: Άνοιξη (17/5 – 8/6 2020)

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ
17 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2020
www.nationalopera.gr,
www.culture.gov.gr,
YouTube ΕΛΣ,
Facebook ΕΛΣ,
Facebook ΥΠΠΟΑ

#GNOonlinefestival #exitspring

 Έναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ανοίγει τα φτερά του στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούρια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας μέσω του www.nationalopera.gr, του www.culture.gov.gr, του καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube, της σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook και της σελίδας του ΥΠΠΟΑ στο Facebook. Όλες οι βίντεο-παραστάσεις του Φεστιβάλ θα κινηθούν γύρω από τον θεματικό άξονα της προσμονής της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης, του ερχομού του καινούριου. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Θοδωρής Τζοβανάκης   φωτό Α. Σιμόπουλος 5295 SMALL

Το Φεστιβάλ ξεκινά την Κυριακή 17 Μαΐου με το
ǀ Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης – Πιάνο Θοδωρής Τζοβανάκης

Για το υπόλοιπο πρόγραμμα μπορείτε να ενημερωθείτε στην σελίδα της ΕΛΣ, εδώ.